• Sistemul swisspor pentru pardoseli

  Sistemul swisspor pentru pardoseli

 • swissporEPS Panta

  swissporEPS Panta

 • swissporEPS T Fono

  swissporEPS T Fono

 • EPS Grafitat - swissporLAMBDA Por

  swissporLAMBDA - EPS Grafitat

»
Utile » Scurt breviar de termeni

Scurt breviar de termeni

Rezistenta termica (R)

Este marimea fizica ce reprezinta capabilitatea materialului de a se opune transferului de caldura dintre doua medii pe care le separa.

Coeficentul de transfer termic global (U)

Este marimea invers proportionala cu rezistenta termica (R). Exprima sintetic cantitatea de energie calorica transferata printr-un metru patrat dintr-un sistem de materiale la o temperatura de 1°Celsius (1° Kelvin). Marimea este direct proportionala cu pierderea de caldura.
Tratand simplificat cazul unui material (nu un sistem) Uk - coeficient de transfer termic al materialului.

Ambele marimi depind de:
 • proprietatile fizico-chimice ale materialului prezentate prin parametrii:
 • conductivitate termica λ [W/mK]
 • grosimea stratului de material d [m] U=K=λ/d [W/m²K] R=1/K=d/λ [m²K/W]

Breviar

Anvelopa cladirii - totalitatea suprafetelor elementelor de constructie perimetrale, care delimiteaza volumul interior (incalzit) al unei cladiri de mediul exterior sau de spatii neincalzite din exteriorul cladirii.

Clasa - criteriu de clasificare dupa una sau mai multe proprietati.

Confort termic - totalitatea conditiilor interioare ale mediului locuibil, care contribuie la alcatuirea unei ambiante optime.

Etansare - operatie pentru impiedicarea prin masuri constructive a pierderilor de fluid (caldura, aer) sau a patrunderii in interior a agentilor exteriori daunatori.

Flux termic (F) - cantitatea de caldura transmisa la, sau de la un sistem, raportata la un anumit timp.

Glaf - element de constructie in forma de placa plana, amplasat la partea inferioara a ferestrei, spre interior, avand rol estetic si de protectie.

Grad de rezistenta la foc - capacitatea unui material sau a unui element de constructie de a rezista la solicitarile termice si mecanice produse in timpul si din cauza unui incediu.

Grad de saturatie - este reprezentat de cantitatea maxima de apa pe care un volum de aer o poate absorbi la o anumita temperatura.

Izoterme - linii sau suprafete care unesc punctele avand aceleasi temperaturi in elementele de constructie (determinate pe baza unui calcul al campului plan, respectiv spatial de temperaturi)

Lacrimar - profil proeminent aplicat la partea inferioara a pervazurilor exterioare cu rolul de a impiedica prelingerea apei pluviale.

Indice de izolare fonica - totalitatea proprietatilor unui material care nu permite trecerea zgomotului (se masoara in decibeli - dB).

Punte termica - portiune din anvelopa unei cladiri, in care rezistenta termica, in mod normal uniforma, este modificata sensibil ca urmare a faptului ca izotermele nu sunt paralele cu suprafetele elementelor de constructie.

Catalog swisspor 2024
Catalog Produse 2024

Deviz360

Contact

  S.C. SWISSPOR S.A Com. Berceni; Sos. de centura Ploiesti Est Nr. 1, 107064 jud. Prahova
   S.C. ISOPOR S.R.L. Cluj-Napoca, Calea Baciului, Nr.1-3 400230 jud. Cluj